Program

Expoziții:

Marți-Vineri: 10:00-18:00

Sala de lectură:

Marți-Vineri: 10:00-18:00

Ultima intrare cu jumătate de oră înainte de închidere!

Zsuzsanna Bethlen

Bethlen Zsuzsanna (1754-1797) a fost fiica contelui Domokos Bethlen de Iktár şi a baroanei Mária Wesselényi. A avut 14 ani când a făcut cunoştinţă cu Sámuel Teleki.

 

S-au căsătorit la 19 februarie 1770, având nouă copii dintre care doar trei (Domokos, Ferenc şi Mária) au atins vârsta adultă. Interesul faţă de cărţi a început în casa bunicilor, dar s-a împlinit pe lângă soţul său. S-a stins în vârstă de 43 de ani.

În timp ce colecţia lui Sámuel Teleki se compune în cea mai mare parte din lucrări în limbi străine (latină, germană, franceză etc.), colecţia soţiei sale, de aproximativ 1200 de volume conţine exclusiv cărţi în limba maghiară. Aceasta este singura colecţie feminină din secolul al XVIII-lea din Transilvania, care s-a păstrat  în întregime. Cancelarul a pus la dispoziţia cititorilor şi această colecţie, descrierile lucrărilor fiind incluse în volumul al treilea al catalogului bibliotecii sale. Colecţia gestionată separat până astăzi se află în anticamera sălii mari a bibliotecii. Valoarea ei este sporită prin faptul că reflectă intenţiile de colecţionare a familiei timp de trei generaţii, Zsuzsanna Bethlen fiind moştenitoarea unei părţi însemnate dintre cărţile bunicii din partea mamei, Zsuzsanna Rhédei şi a mătuşii din partea mamei, Kata Wesselényi. Pe lângă majoritatea compusă din literatură religioasă găsim şi un număr mare de lucrări care au scopul de a oferi îndrumare în multe probleme practice, de zi cu zi.

Din colecţia de aproximativ 1500 de volume de carte veche maghiară  (publicate înainte de 1711) a Bibliotecii Teleki-Bolyai, peste 300 provin din colecţia doamnei Zsuzsanna Bethlen, printre ele două exemplare ale primei traduceri integrale a Bibliei în limba maghiară, denumită Vizsolyi Biblia, un exemplar de lucru al traducerii bibliei, datorat teologului György Csipkés de Komárom, precum şi câteva unicate.

 

 

Susținători

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Parteneri media

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1