Contele Sámuel Teleki s-a născut la Gorneşti, lângă Târgu-Mureş, la 17 noiembrie 1739.
Ideea înfiinţării acestei biblioteci i se conturează în timpul studiilor umaniste şi ştiinţifice pe care le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franţa, Elveţia, (1759-1763) când vizitează biblioteci publice şi particulare renumite şi se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecţii, devenind astfel un bibliofil competent.
Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărţile care vor constitui colecţia destinată de la început uzului public.
Încă în timpul anilor de studiu Teleki a început colecţionarea cărţilor după un plan bine conturat, lărgind permanent aria de achiziţionare în întreaga Europă. Întors în ţară îşi va stabili reşedinţa la Dumbrăvioara (judeţul Mureş). Continuă activitatea ştiinţifică şi activitatea de mecenat, ajutând financiar şcoli şi tineri care studiau în străinătate. Ca semn al recunoaşterii activităţii sale ştiinţifice, Teleki a fost ales membru al Societăţilor din Varşovia şi Göttingen.
În anul 1774 intră în viaţa publică fiind numit prefectul comitatului Târnava, mai apoi al comitatului Bihor. În anul 1787 Teleki se mută la Viena în urma numirii sale în funcţia de vicecancelar al Transilvaniei de către împăratul Iosif al II-lea, în 1791 devenind cancelar al Transilvaniei.
Capitala Austriei îi permite extinderea relaţiilor stabilite în vederea achiziţionării cărţilor. Teleki cumpără cărţi din 25 de oraşe ale Europei, reuşind în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere ştiinţifice de la înfiinţarea tiparului.
Fondatorul bibliotecii a murit la Viena la 7 august 1822, fiind înmormântat în cripta familială de la Dumbrăvioara.