Nyitva tartás

Kiállítások:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Szombat: 10:00-16:00

Olvasóterem:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Utolsó belépés zárás előtt fél órával!

Bolyai Múzeum

Marosvásárhely a Bolyaiak városa, itt töltötte élete nagy részét a két zseniális matematikus, Bolyai Farkas és Bolyai János. A 19. század első felében 6000-8000 lelket számláló kisvárosnak ismert, de nem érdemük szerint elismert személyiségei voltak.

 

Fennmaradt tárgyi emlékeik megtekinthetőek a Bolyai-emlékszobában, amely eredetileg a Marosvásárhelyi Református Kollégium Nagykönyvtárának egyik termében jött létre.

A tárgyi emlékek egy részét 1887-ben Bolyai Gergely szállította a kollégiumba Bólyáról, a múzeumban ma is látható diákládába csomagolva. Majd 1911 nyarán a két matematikus újrahantolásakor újabb ereklyék kerültek elő: kiemelték Bolyai Farkas koponyáját és Bolyai János koponyájának megmaradt részét; ezeket a Bolyaiak emlékszobája ma is őrzi a dr. Czakó József által adományozott tabernákulumban.

1913-ban Bolyai Farkast ábrázoló festményekre leltek, 1925 körül pedig már kezdett körvonalazódni egy, a Bolyaiak emlékét őrző múzeum ötlete. A tervből 1937. november 7-én lett valóság.

A második világháború után az államosítások eredményeként a református kollégium könyvtára és a múzeum anyaga állami tulajdonba került. 1955-ben a két gyűjteményt átköltöztették a Teleki Könyvtár épületébe, és a Teleki Téka emeleti termeiben helyezték el. Néhány évvel később, az épület tatarozása után, az emlékszobát a mai, földszinti helyére költöztették. Azóta több felújításon esett át; az egykori Bolyai-házból származó tárgyak és bútorok mellett másolatban a két tudós írásos hagyatékából készült válogatás is megtekinthető.

Jelenleg Marosvásárhely egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja.

Támogatók

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Médiapartnerek

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1