Nyitva tartás

Kiállítások:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Szombat: 10:00-16:00

Olvasóterem:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Utolsó belépés zárás előtt fél órával!

Rendezvények, programok

Az olvasószolgálati és múzeumi tevékenység mellett a Teleki Téka időről időre más tevékenységek által is részt vesz a tudományos és művelődési életben. Szakmai kutatóműhelyként tudományos konferenciákat, tanácskozásokat szervez művelődés- és könyvtörténeti témakörben a magyarországi és erdélyi szakma elismert személyiségeinek és pályakezdő fiataljainak előadásaival. A kiállításmegnyitók, könyvbemutatók, előadások, a Beszélő könyvek rendezvénysorozat célja egyaránt az, hogy a kultúra iránt érdeklődők számára alapos és színes tájékoztatást nyújtson egy-egy kevésbé ismert részterületről.

A könyvtár évek óta résztvesz a Múzeumok Éjszakája és a Forgatag rendezvényein, filmvetítések, minikoncertek, vetélkedők, felolvasások, könyvvásár és rendkívüli nyitvatartás által újfajta múzeumi élményt nyújt a népes látogatóközönségnek.

Beszélő könyvek sorozatunk estjein könyvtörténeti szempontból fontos, de a nagyközönség számára is érdekes témákról beszélgetünk, a gyűjteményünkben fellelhető könyvektől elindulva, igyekszünk a vásárhelyi közönség elé tárni mindazt, ami a Teleki Tékában található, szakszerűen kiegészítve azt az ismeretanyagot, amellyel egy szokványos Téka-látogatás után maradhatnak. Olyan tudománytörténeti, társadalomtörténeti, könyv- és irodalomtörténeti témákat járunk körbe a meghívott szakértőkkel, amelyekről a Téka régikönyveiben találunk tudnivalókat. A cél ugyanakkor kettős, egyrészt interiorizálni szeretnénk a Tékát a vásárhelyi, erdélyi közönség számára, másrészt új kutatási irányokat villantani fel a kutatók számára.

2008-tól zajlik a múzeumpedagógiai tevékenység, havonta egyszer a gyerekek a könyv készítésének lépéseivel ismerkedhetnek a restaurálóműhelyben, illetve különböző rendezvények alkalmával a kihelyezett foglalkozásokon. Elméleti foglalkozásként a Tékával és  könyveivel való ismerkedés szervezett formában főként az Iskola másként-hét keretében zajlik, amikor naponta több iskolai osztályt fogadunk.

Támogatók

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Médiapartnerek

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1