Nyitva tartás

Kiállítások:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Olvasóterem:

Kedd-Péntek: 10:00-18:00

Utolsó belépés zárás előtt fél órával!

Vegyes állomány

Az egyházi iskolák 1948-as államosítását és a szerzetesrendek feloszlatását követően, központi intézkedés nyomán, több egykori iskolai, kolostori és magánkönyvtár töredéke (a mikházi ferences kolostor, a székelykeresztúri unitárius gimnázium, a máramarosszigeti református kollégium, a marosvásárhelyi katolikus főgimnázium tanári könyvtára, több családi- és kastélykönyvtár) került a marosvásárhelyi Teleki Tékába. Ezekből jött létre a Teleki-Bolyai Könyvtár mintegy 9000 kötetet számláló, ún. vegyes vagy mixt gyűjteménye.

Az 1636-ban alapított mikházi kolostor könyvtára a csíksomlyói után az erdélyi ferences rend második legjelentősebb gyűjteményének számított. Az itt élő barátok missziós és tanítási feladatokat láttak el, a környék elszigeteltsége miatt a lakosságot orvosi, nevelési és jogi tanácsokkal segítették, ezért a vallásos tevékenységhez nélkülözhetetlen könyveken kívül számos világi művet is beszereztek. A könyvtár gerincét természetesen a teológiai művek képezik, elsősorban a mindennapi hittérítő, hitoktató és hitvédelmi munkához szükséges bibliák és bibliamagyarázatok, prédikációgyűjtemények, szertartáskönyvek, az egyházatyák művei; gyűjtötték az inkvizíció és a protestantizmus elleni harc irodalmát is.

A Marosvásárhelyre került 1367 mű (kb. 2000 kötetben) között négy ősnyomtatvány található, 267 darab könyv a 16. században, mintegy 500 a 17. században jelent meg. A 16-18. században megjelent könyvek legtöbbjét külföldön, a kor nemzetközi nyelvén, latinul nyomtatták, sok közöttük a híres európai nyomdászdinasztiák által kiadott, igényes kivitelezésű kötet, néhányuk megőrizte szép, eredeti kötését is.

A valamikori székelykeresztúri tanári nagykönyvtárból származik 3475 könyv és 361 kézirat, köztük 348 db. 16. századi könyv (antikva). Az 1793-ban alapított gimnázium gyűjteménye – akárcsak más erdélyi skóláinké – a kifejezetten iskolai használatra szánt művek mellett magánkönyvtárak értékes darabjait is őrzi: könyvtörténeti ritkaságokat, régi magyar könyveket, az unitárius egyház- és kultúrtörténet emlékeit.

Támogatók

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5

Médiapartnerek

Partner 1 Partner 2 Partner 3 Partner 4 Partner 5
Partner 1